מי היה משה מונטיפיורי? היכן נולד? מה היה פועלו ומדוע אנחנו זוכרים אותו עד היום? מסע בעקבות המדינאי היהודי בעל תואר האצולה הבריטי שעסק בהצלת יהודים בכל רחבי העולם.
איך הכל התחיל?
משפחת מונטיפיורי הייתה משפחה עניפה ומכובדת. משה חיים מונטיפיורי, ספרדי שהתיישב בלונדון באמצע המאה ה-18, העמיד 17 צאצאים, כולם בנים. אחד מבניו, יוסף אליהו מונטיפיורי, נישא לרחל לומברוזו, בת למשפחה מיוחסת בעצמה – ויחד הם ילדו את משה מונטיפיורי, בשנת 1784, בעיר ליבורנו שבאיטליה, הממוקמת בקצה המערבי של טוסקנה.
ההצלחה המסחרית
לימים עברה המשפחה לאנגליה והתיישבה בקנינגטון שבלונדון. משה עבד בבית מסחר ובהמשך עסק בתיווך שטרות עם אחיו, אברהם. בהמשך, פתח עסק עצמאי בתחום וסחר עם בית רוטשילד, ייסד חברת ביטוח וחברה להפקת תאורה מגז, שימש כמנהל הבנק הראשי באירלנד, היה חבר בחברה לסלילת מסילות ברזל ועשה חייל במסחרו. עד כמה הצליח מונטיפיורי? עד כדי בחירתו לשריף בלונדון, היהודי השני בסך הכל שכיהן במשרה המכובדת.
מתי קיבל מונטיפיורי את התואר "סיר"?
בשנת 1837, השנה בה קיבל משה מונטיפיורי את מינוי השריף בלונדון, המלכה ויקטוריה עלתה לכס המלכות באנגליה. כששמעה על פועלו של מונטיפיורי, החליטה לכבדו בתואר "פרש" ובהמשך, בשנת 1846, זכה על ידה לתואר המכובד "סיר".
מצליח – ופועל למען היהודים
את קשריו המסחריים הענפים, הצלחתו הכלכלית והקשרים האישיים שיצר עם אנשי מפתח בפוליטיקה העולמית רתם מונטיפיורי לטובת יהודי הגולה וארץ ישראל. בשיתוף עם בני רוטשילד וגולדשמיד, ניסה להשיג שוויון זכויות ליהודי אנגליה, נסע לדמשק לנקות את שמם של יהודים שהואשמו בעלילת דם שקרית, וביקר פעמיים אצל שני קיסרים רוסים וביקש מהם להיטיב עם היהודים אזרחי המדינה. בשנת 1858 ביקר בוותיקן ונפגש עם האפיפיור בבקשה לסייע ליהודי שנחטף מביתו והמיר את דתו. בשנת 1867 נסע לרומניה והגן בחירוף נפש על המדינה, זאת על אף שעמד בסכנת חיים ממשית.
תרומתו לארץ ישראל
משה מונטיפיורי אהב את ארץ ישראל בכל ליבו ופעל למענה רבות. דווקא בתקופה כה קריטית לצמיחת היישוב היהודי בארץ ישראל – תרומתו הייתה קריטית. מונטיפיורי ביקר שבע פעמים בישראל בין השנים 1827-1875. בפעם האחרונה בה ביקר בארץ, היה בן 91 שנה.
מונטיפיורי הוציא סכומים גדולים מהונו לטובת הציבור בארץ ישראל. תרם סכומים עצומים לטובת בניית בתים לעניים בירושלים, עזר לבניית בתי כנסת, הקים בית דפוס עברי בירושלים, תמך בבתי צדקה, היה אחראי על בניית המבנה המפורסם שעל קברה של רחל אימנו, הקים שכונות חדשות בעיר ירושלים (כמו למשל בתי טורא בסמוך לימין משה) והגביה את מבנה הכותל המערבי, כדי למנוע מערביי העיר להשליך אבנים מהר הבית על המתפללים.
בעיני תושבי העיר, מונטיפיורי היה לא פחות ממלאך מושיע. תרומתו לחברה היהודית, העובדה שהיה יהודי מאמין ושומר מצוות, קשריו המיוחדים עם האצולה הבריטית, המאמצים הכספיים שהשקיע ביושבי הארץ והמשאבים הנפשיים שהשקיע ביהודי כל העולם הם שהפכו אותו לאחד היהודים הנערצים מאותה התקופה עד לימינו אנו.